Nicaragua wil zich aansluiten bij genocidezaak Zuid-Afrika tegen Israël

© AFP

The Times of Israel

| Jeruzalem | Boris van der Spek | 09 februari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Tucker Carlson interviewt Vladimir Poetin, onder meer over Oekraïne

» Zelensky vervangt opperbevelhebber Oekraïense strijdkrachten

Nicaragua is het eerste land dat aansluiting zoekt bij de zaak

Nicaragua heeft een aanvraag ingediend bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) om zich bij Zuid-Afrika te voegen in de genocidezaak tegen Israël. Dat schrijft The Times of Israel. Volgens het ICJ is Nicaragua van mening dat de acties van Israël in Gaza ‘in strijd is met zijn verplichtingen onder het Genocideverdrag’.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Na het verzoek van Nicaragua is zowel Zuid-Afrika als Israël gevraagd zich uit te laten over het verzoek om te mogen interveniëren als partij. Historisch gezien is het soort interventie waar Nicaragua om vraagt iets wat niet snel wordt toegestaan door het ICJ. Verschillende andere staten gaven al eerder aan te willen interveniëren in de zaak, maar geen van hen heeft dit formeel gedaan.

Zuid-Afrika diende in december 2023 een genocidezaak in tegen Israël, waarin het verklaarde dat het zijn verplichtingen onder het Genocideverdrag van 1948 schond in zijn oorlog in Gaza. Vorige maand beval het ICJ Israël om genocide tegen Palestijnen te voorkomen en meer te doen om burgers te helpen.

Recent verschenen