Zuid-Afrika beticht Israël van genocide voor het Internationaal Gerechtshof

© Remko de Waal / ANP

Al Jazeera

| Doha | Boris van der Spek | 12 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Ecuador gaat nieuwe gevangenissen bouwen om misdaad aan te pakken

» Suriname bereidt zich voor op arrestatie Bouterse

Israël ontkent alle beschuldigingen

Zuid-Afrikaanse advocaten hebben donderdag hun openingspleidooien voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) gehouden, in een nu al historische zaak waarin Israël wordt beschuldigd van genocide in Gaza. Dat meldt Al Jazeera. De website noemt de zaak ‘een van de belangrijkste die ooit voor een internationaal gerechtshof is behandeld en die de kern raakt van een van ’s werelds meest hardnekkige conflicten’.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Zuid-Afrika wil dat het ICJ Israël dwingt te stoppen met zijn oorlog in Gaza, waarbij al meer dan 23.000 mensen zijn omgekomen. ‘Genocides worden nooit van tevoren aangekondigd, maar dit hof heeft het voordeel dat het bewijsmateriaal van de afgelopen dertien weken [sinds het begin van de Gaza-oorlog op 7 oktober] een gedragspatroon en bijbehorende intentie laat zien dat de claim van genocidale daden rechtvaardigt,’ zei een advocaat van Zuid-Afrika bij het hof in Den Haag.

Israël verdedigde zich door te zeggen dat het uit zelfverdediging vecht tegen een vijand die de dodelijkste aanval in de geschiedenis van de staat Israël heeft uitgevoerd, waarbij meer dan 1200 mensen omkwamen. Israël zegt dat het de internationale wetgeving volgt en zijn uiterste best doet om te voorkomen dat burgers gewond raken. Het geeft Hamas de schuld van het hoge dodental en zegt dat de vijand zich in woonwijken verschanst.

Lees ook:

Recent verschenen