Suriname bereidt zich voor op arrestatie Bouterse

© Ranu Abhelakh / ANP

De Ware Tijd

| Paramaribo | Boris van der Spek | 12 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zuid-Afrika beticht Israël van genocide voor het Internationaal Gerechtshof

» Ecuador gaat nieuwe gevangenissen bouwen om misdaad aan te pakken

Hij krijgt een speciale cel op het terrein van het Militair Hospitaal

De Surinaamse oud-president Desi Bouterse wordt naar verwachting vrijdag gearresteerd nadat hij vorige maand werd veroordeeld voor zijn rol in de Decembermoorden. Dat meldt De Ware Tijd. Hoewel hij zich moet melden in de reguliere gevangenis Santo Boma, zal hij naar verwachting later worden overgeplaatst naar het Militair Hospitaal, waar een cel wordt gebouwd voor Bouterse.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het Openbaar Ministerie in Suriname liet eerder deze week weten dat de vijf veroordeelden van de Decembermoorden zich vrijdagochtend op diverse locaties moeten aanmelden. De andere vier veroordeelden moeten volgens het vonnis van het Hof van Justitie vijftien jaar de cel in. Bouterse is veroordeeld tot twintig jaar celstraf. Of hij zal meewerken aan zijn arrestatie is onduidelijk: eerder weigerde hij zijn vonnis in ontvangst te nemen.

De Surinaamse regering voert een speciaal veiligheidsplan uit om de rust binnen de samenleving te bewaren tijdens de uitvoering van het vonnis van Desi Bouterse, meldt haar voorlichtingsdienst donderdag. De Nationale Democratische Partij (NDP) van Desi Bouterse roept leden en sympathisanten op om zich vrijdagochtend te verzamelen in de buitenwijk van Paramaribo waar de Surinaamse oud-president woont. ‘De partij kan zich niet vinden in het vonnis’, staat in de oproep.

Lees ook:

Recent verschenen