Nieuw-Zeeland roept noodtoestand uit vanwege cycloon Gabrielle

© STR / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 14 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» IOC verwerpt oproep Zelensky om Russische atleten te weren van Olympische Spelen

» Partij van Olaf Scholz krijgt electorale klap in Berlijn

Tienduizenden huizen zonder stroom

De Nieuw-Zeelandse regering heeft vandaag de noodtoestand uitgeroepen. Het land wordt geconfronteerd met een krachtige cycloon, Gabrielle, waardoor tienduizenden huizen zonder stroom zitten, bericht New Zealand Herald. De zware regenval heeft overstromingen van aanzienlijke gebieden en aardverschuivingen veroorzaakt.

De ‘ongekende weersomstandigheden’, aldus de autoriteiten, hebben gisteravond geleid tot harde wind en zware regenval op het noordelijke eiland. ‘De schade is groot in het hele land,’ zei premier Chris Hipkins op een persconferentie in Auckland. Sommige inwoners zijn volledig geïsoleerd geraakt en wegen zijn afgesneden door aardverschuivingen en overstromingen. In sommige gevallen moesten hulpdiensten mensen per helikopter of boot redden.

Het is pas de derde keer in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland dat een nationale noodtoestand is afgekondigd. De maatregel geeft de landelijke overheid meer bevoegdheden om hulp te verlenen in de getroffen gebieden. Zo kan bijvoorbeeld het leger worden ingezet.

Lees ook:

Recent verschenen