Partij van Olaf Scholz krijgt electorale klap in Berlijn

© Sergey Dolzhenko / EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 14 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Nieuw-Zeeland roept noodtoestand uit vanwege cycloon Gabrielle

» IOC verwerpt oproep Zelensky om Russische atleten te weren van Olympische Spelen

CDU behaalt beste resultaat in twintig jaar

De CDU heeft de lokale verkiezingen in de stad Berlijn van afgelopen zondag gewonnen. De christendemocratische partij eindigde ver voor de SPD van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, die haar slechtste resultaat sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog noteerde, aldus Deutsche Welle.

Volgens de voorlopige uitslag heeft de CDU 28,2 procent van de stemmen behaald, een sprong van 10 procentpunt ten opzichte van de vorige verkiezingen (2021), terwijl de sociaaldemocraten van de SPD niet verder komen dan 18,4 procent, gelijk met de Groenen. Voor de CDU is dit het beste resultaat in twintig jaar.

Er is geen garantie dat de CDU deel zal uitmaken van het stadsbestuur

Ondanks de overtuigende overwinning is er geen garantie dat de CDU deel zal uitmaken van het stadsbestuur of dat haar kandidaat Kai Wegner burgemeester zal worden, schrijft DW. Wegner zei dat hij ofwel met de Groenen ofwel met de SPD in zee wil gaan. Beide partijen zitten op het moment in het stadsbestuur in een coalitie met Die Linke en hebben na de verkiezingen hun meerderheid in de Berlijnse gemeenteraad behouden.

De verkiezingen in Berlijn van zondag werden gehouden nadat de verkiezingen van 2021 ongeldig waren verklaard door het Constitutionele Hof van Berlijn. Die verkiezingen werden ontregeld door ernstige storingen in veel stembureaus en urenlange rijen omdat sommige stembureaus geen stembiljetten meer hadden of stembiljetten voor het verkeerde district ontvingen.

Lees ook:

Recent verschenen