Noord-Ierland krijgt voor het eerst een Sinn Féin-premier met Michelle O’Neill

© Kelvin Boyes / Parlement van Noord-Ierland / AFP

The Guardian

| Londen | 05 februari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» El Salvador: Bukele eist overwinning op met ‘meer dan 85 procent van de stemmen’

» Dodental branden in Chili gestegen naar 112

‘Historisch moment voor het Ierse nationalisme’

Zaterdag is Michelle O’Neill benoemd tot premier van Noord-Ierland ‘op een historisch moment voor Sinn Féin en het Ierse nationalisme’, schrijft The Guardian. O’Neill is de eerste nationalistische regeringsleider van de tot het Verenigd Koninkrijk behorende regio – en de eerste niet-unionistische premier sinds de opdeling van Ierland in een Iers en een Brits deel in 1921.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De benoeming van een republikeinse eerste minister betekende ‘een nieuw tijdperk’ dat ondenkbaar was voor eerdere generaties die opgroeiden met discriminatie van katholieken, zei O’Neill. ‘Die toestand is nu voorbij.’ ‘O’Neill vermeed triomfalisme en maakte geen expliciete melding van de Ierse eenheid in een inaugurele rede die gericht was op verzoening en praktische zaken’, schrijft de Britse krant. O’Neill zal de uitvoerende macht leiden met Emma Little-Pengelly van de Democratic Unionist Party (DUP, een pro-Britse partij) die benoemd is tot vicepremier, een functie met gelijke bevoegdheden maar minder prestige.

De Noord-Ierse regering was niet meer bijeengekomen sinds 3 februari 2022, toen de DUP uit het overleg stapte uit protest tegen de handelsafspraken na Brexit, waardoor er douanecontroles moesten plaatsvinden tussen Noord-Ierland en het Britse eiland. De partij stemde er deze week mee in om de boycot te beëindigen nadat haar leider, Sir Jeffrey Donaldson, concessies van de Britse regering had afgedwongen om de zogenaamde Ierse Zeegrens te versoepelen.

O’Neill, de plaatsvervangend leider van Sinn Féin, werd premier op basis van de parlementsverkiezingen van mei 2022 waarin de republikeinse partij voor het eerst de DUP inhaalde als grootste partij, ‘een symbolische en psychologische verschuiving’, aldus The Guardian.

Recent verschenen