El Salvador: Bukele eist overwinning op met ‘meer dan 85 procent van de stemmen’

© Rodrigo Sura / EPA

El Faro

| San José (Costa Rica) | Joep Harmsen | 05 februari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Noord-Ierland krijgt voor het eerst een Sinn Féin-premier met Michelle O’Neill

» Dodental branden in Chili gestegen naar 112

Bukele claimt overwinning al voor de eerste resultaten bekend zijn

Zonder de eerste voorlopige cijfers van het kiestribunaal af te wachten eiste president Nayib Bukele van El Salvador al in een bericht op X de overwinning op met ‘meer dan 85 procent van de stemmen’. Dat schrijft El Faro. De president, die uiterst populair is vanwege zijn meedogenloze strijd tegen de bendes die de bevolking terroriseerden, sprak van een ‘record in de wereldwijde democratische geschiedenis’. De 42-jarige president, die sinds 2019 aan de macht is, voegde eraan toe dat zijn partij, Nuevas Ideas (Nieuwe Ideeën), ‘ten minste 58 van de 60’ zetels in het parlement had gewonnen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘Bukele durfde iets te doen wat niemand anders in bijna een eeuw had gedaan: zichzelf uitroepen tot president voor een tweede opeenvolgende termijn’, schrijft El Faro. Herverkiezing is namelijk volgens de Salvadoraanse grondwet verboden. Toch kreeg Bukele toestemming van het Hooggerechtshof in El Salvador, nadat hij de rechters zelf had aangesteld.

De president staat niet bekend om zijn respect voor de rechtsstaat: sinds hij in maart 2022 de noodtoestand in El Salvador heeft uitgeroepen om het bendegeweld aan te pakken, zijn willekeurige arrestaties, martelingen en het doden van gevangenen aan de orde van de dag. Ook heeft hij soldaten ingezet om het parlement te bezetten en politici te intimideren, en hij valt voortdurend onafhankelijke media aan die kritisch berichten over zijn regering.

Recent verschenen