Dodental branden in Chili gestegen naar 112

© Javier Torres / AFP

La Tercera

| Santiago | Joep Harmsen | 05 februari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» El Salvador: Bukele eist overwinning op met ‘meer dan 85 procent van de stemmen’

» Noord-Ierland krijgt voor het eerst een Sinn Féin-premier met Michelle O’Neill

Nog een groot aantal mensen vermist

Het aantal doden van de massale bosbranden in Chili is zondagavond gestegen naar 112, meldt het dagblad La Tercera. Volgens de regering zijn er zo’n 165 actieve branden. De bosbranden in Chili teisteren het hele midden en zuiden van het land, maar vooral de regio Valparaíso.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘Heel Chili rouwt om Valparaíso’, verklaarde president Gabriel Boric, die twee dagen van nationale rouw afkondigde en de gebeurtenis omschreef als ‘de grootste tragedie die we hebben meegemaakt sinds de aardbeving op 27 februari’ 2010, waarbij 550 mensen omkwamen. Boric zei dat sommige van de branden wellicht opzettelijk waren aangestoken.

In Viña del Mar, de zwaar getroffen toeristische bestemming, is het door de omvang van de schade nog niet mogelijk geweest om alle menselijke resten die sinds vrijdagavond in de vlammen zijn opgegaan te verzamelen, te tellen en te identificeren: veel slachtoffers zijn tijdens hun vlucht door het vuur verrast. Daarom is de prioriteit van de regering, zei minister van Binnenlandse Zaken Carolina Tohá, het redden van levens en het blussen van de brand. De burgemeester van Viña del Mar, Macarena Ripamonti, meldde dat het aantal vermisten is opgelopen tot 190.

Recent verschenen