Oekraïne blijft zich richten op de Krim, met steun van Westen

© Olga Maltseva / AFP

Kyiv Post

| Kyiv | Boris van der Spek | 30 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Prigozjin begraven, nog veel onduidelijk over zijn dood

» Zuidoosten van VS maakt zich op voor zeer zware orkaan

Rusland mobiliseert er naar verwachting duizenden mensen

Rusland maakt zich op voor een grote aanval van Oekraïne op het schiereiland de Krim, dat in 2014 werd geannexeerd. Volgens The Kyiv Independent worden er tot dertigduizend mannen gemobiliseerd om in het leger te dienen als Oekraïne daadwerkelijk toeslaat. Oekraïne wil het gebied terugveroveren en is al langer bezig met droneaanvallen op het schiereiland.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De westerse bondgenoten van Oekraïne, die eerder nog waarschuwden geen Russisch grondgebied te treffen, staan achter de aanvallen van het land op de Krim. Volgens Mychajlo Podoljak, een adviseur van president Volodymyr Zelensky, zijn de bondgenoten het ermee eens dat ‘alles wat Russisch is’ in bezette gebieden vernietigd mag worden.

Intussen hebben de Verenigde Staten nieuwe steun aan Oekraïne beloofd. Een militair pakket ter waarde van 250 miljoen dollar, met daarin munitie voor de HIMARS-raketwerpers, ontmijningsapparatuur en artilleriemunitie, gaat richting het door oorlog verwoeste land. Inmiddels hebben de VS al voor ruim 39 miljard euro aan militaire steun aan Oekraïne geboden.

Lees ook:

Recent verschenen