Oekraïne: Rusland gaat burgers uit regio Cherson evacueren

© Dmytro Smolyenko / Ukrinform / Abaca Press

360 Magazine

| Amsterdam | 14 oktober 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Noord-Korea: nieuwe militaire provocaties aan grens met Zuid-Korea

» Irak heeft eindelijk een nieuwe president: Abdul Latif Rashid

Gouverneur vroeg Moskou om hulp bij evacuatie

Rusland zegt dat het zal helpen bij de evacuatie van burgers uit de regio Cherson, ‘die vorige maand in strijd met het internationaal recht is geannexeerd’, meldt Deutsche Welle. De aankondiging van het Kremlin komt nadat ‘de pro-Russische gouverneur de plaatselijke bevolking opriep te evacueren, een teken dat de Oekraïense troepen hun opmars in de regio voortzetten’.

‘We hebben alle inwoners van de regio Cherson voorgesteld om, als ze dat willen, naar andere regio’s te vertrekken om zich te beschermen tegen raketinslagen’, schreef gouverneur Vladimir Saldo op Telegram. ‘Ik richt mij tot de leiders van het land [Rusland] en vraag u om dit te helpen organiseren.’

Nu de Russische strijdkrachten op het slagveld de ene na de andere tegenslag te verwerken krijgen, heeft de Europese Unie een krachtige waarschuwing aan Vladimir Poetin gericht. ‘Elke nucleaire aanval op Oekraïne zal leiden tot een reactie, geen nucleaire reactie, maar een militaire reactie die zo krachtig is dat het Russische leger zal worden vernietigd,’ zei Josep Borrell, de EU-buitenlandchef.

Lees ook:

Recent verschenen