Onderzoek naar dood Chileense dichter Pablo Neruda heropend

© Javier Martin / EPA

BioBioChile

| Concepción | Boris van der Spek | 22 februari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Ook in Spanje protesteren de boeren: tractors rijden door Madrid

» ‘Zeker zestig doden bij Oekraïense luchtaanval op Russische troepen’

Neruda kwam vlak na de staatsgreep in 1973 om het leven

Een rechtbank in de Chileense hoofdstad Santiago wil dat het onderzoek naar de dood van de dichter Pablo Neruda wordt heropend. Dat schrijft BioBioChile. Neruda was een prominent lid van de Chileense Communistische Partij toen de militaire dictator Augusto Pinochet in 1973 aan de macht kwam en overleed vlak na diens staatsgreep.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Neruda was van plan om te vluchten naar Mexico om het verzet tegen het Pinochet-regime te leiden toen hij slechts twaalf dagen na de staatsgreep in het ziekenhuis stierf. De toenmalige regering beweerde dat de 69-jarige was overleden aan prostaatkanker.

Een onderzoek naar de doodsoorzaak van Neruda begon in 2011 toen Manuel Araya – zijn chauffeur en persoonlijke assistent – beweerde dat de dichter vlak voordat hij stierf een mysterieuze injectie in zijn borst had gekregen. Araya overleed vorig jaar juni op 77-jarige leeftijd. De stoffelijke resten van Neruda werden in 2013 opgegraven om te worden getest op sporen van gif en drie jaar later teruggebracht om te worden herbegraven.

Recent verschenen