In Australië is inheemse cultuur hip, maar worden Aboriginals genegeerd

© Hu Jingchen / Xinhu

Neue Zürcher Zeitung

| Zürich | Ulrike Putz | 07 december 2023

Veel inheemse Australiërs hebben dagelijks te maken met de trauma’s die ze van vorige generaties hebben overgeërfd. De meesten wonen in de arme wijken van Brisbane, Sydney en Melbourne. Een grondwetswijziging die hun erkenning zou moeten geven, werd weggestemd.

Blacktown wordt beschouwd als de ruigste buurt van Sydney. Deze ligt op veertig kilometer ten westen van de beroemde Harbour Bridge, ver weg van de luxe woonwijken in de zonovergoten Australische metropool. Blacktown is de thuisbasis van mensen die worstelen om voet aan de grond te krijgen in Australië – recente immigranten uit India, Afghanen die de oorlog en de taliban ontvluchten, Filippino’s die met een studentenvisum binnenkomen, onderduiken en als illegale immigranten werk aannemen dat niemand anders wil doen. Maar Blacktown is ook de thuisbasis van een andere minderheid. Het is de stad met de meeste inheemse Australiërs van het land.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid