Oscarwinnende componist Vangelis overlijdt op 79-jarige leeftijd

© Georges Bendrihem / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 20 mei 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Succesvolle testlancering van passagiersruimteschip Boeing

» Onderzoek: gifstoffen verergeren wereldwijde obesitasepidemie

De Griekse componist overleed in Parijs aan corona

Vangelis Papathanassiou, de elektronischemuziekpionier die baanbrekende filmmuziek componeerde en daarvoor een Oscar won, is dinsdag overleden, meldde Athens News Agency. Vangelis werd negenenzeventig jaar. Volgens Griekse media stierf hij in een Frans ziekenhuis terwijl hij behandeld werd voor covid-19, aldus Variety.

De autodidact genoot een lange carrière in de Europese popmuziek voordat de magische texturen en kleuren van zijn soloalbums uit de jaren 1970 hem onder de aandacht brachten van film- en televisieproducenten. Het gebruik van een track van zijn album Heaven and Hell uit 1975 als het thema voor de PBS-serie Cosmos (1980) van Carl Sagan gaf zijn naam en muziek grote bekendheid in Amerika.

Vangalis won een Oscar in 1982 voor zijn soundtrack van de Britse film Chariots of Fire

Gedurende zijn meer dan vijftigjarige carrière stond Vangelis bekend om zijn muzikale experimenten en eclectische invloeden. Hij won een Oscar in 1982 voor zijn soundtrack van de Britse film Chariots of Fire, en ontwikkelde daarna de muziek voor een hele reeks andere films, waaronder Ridley Scotts cultklassieker Blade Runner, maar ook voor theater en ballet, aldus Al Jazeera.

Lees ook:

Recent verschenen