Persbureau AP claimt inbeslagname apparatuur door Israël

© Salah Abbas

Associated Press

| New York | Boris van der Spek | 21 mei 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Hooggerechtshof sabelt Britse antiprotestwetgeving neer

» Een dode en meerdere gevonden na turbulentie op vlucht naar Singapore

Israël heeft eerder enkele repressieve mediawetten aangenomen

Israëlische autoriteiten hebben dinsdag camera-apparatuur van persbureau Associated Press in beslag genomen en de live-uitzending offline gehaald. Dat meldt Associated Press in een verklaring. Volgens het persbureau is er sprake van ‘misbruik door de Israëlische regering van de nieuwe wet voor buitenlandse omroepen’.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘Associated Press veroordeelt in de meest krachtige bewoordingen de acties van de Israëlische regering’, schrijft het persbureau. ‘We dringen er bij de Israëlische autoriteiten op aan om onze apparatuur terug te geven en ons in staat te stellen om onze live-uitzending onmiddellijk te herstellen, zodat we deze belangrijke visuele journalistiek kunnen blijven leveren aan duizenden mediakanalen over de hele wereld’.

Het Israëlische leger classificeert gebieden rond Gaza als ‘gesloten militaire zones’. De live-uitzending van de AP gaf een beeld van Gaza, waar amper internationale media wordt toegelaten. Israël wees eerder nieuwssite Al Jazeera de deur, onder het gebruik van een nieuwe mediawet die oorlogspropaganda moet aanpakken.

Recent verschenen