Poetin aangekomen in China voor tweedaags staatsbezoek

© Pavel Bedyankov / EPA

South China Morning Post

| Hongkong | Boris van der Spek | 16 mei 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Frankrijk roept noodtoestand uit op eiland Nieuw-Caledonië

» Premier Fico van Slowakije zwaargewond na aanslag

De banden tussen Poetin en Xi zijn al langere tijd nauw

De Russische president Vladimir Poetin is donderdag in Beijing geland voor een tweedaags staatsbezoek aan China. Dat schrijft de South China Morning Post, die het ziet als een teken van de vriendschap tussen de autoritaire bondgenoten, op een moment dat Moskou bezig is met een nieuw offensief in Oekraïne.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Aan de vooravond van het bezoek zei Poetin in een interview met Chinese media dat het Kremlin bereid is te onderhandelen over het conflict in Oekraïne. ‘We staan open voor een dialoog over Oekraïne, maar bij dergelijke onderhandelingen moet rekening worden gehouden met de belangen van alle landen die bij het conflict betrokken zijn, inclusief de onze’, zei Poetin.

Zijn troepen hebben een hernieuwd offensief ingezet in de regio Charkiv in het noordoosten van Oekraïne. Het offensief begon vorige week en is het belangrijkste offensief sinds het begin van de invasie. Bijna achtduizend mensen hebben hun huizen moeten ontvluchten. Door de oorlog is Rusland afhankelijker geworden van China, met name op economisch gebied.

Recent verschenen