Premier Fico van Slowakije zwaargewond na aanslag

© Martin Divisek / EPA

The Guardian

| Londen | Boris van der Spek | 16 mei 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Poetin aangekomen in China voor tweedaags staatsbezoek

» Frankrijk roept noodtoestand uit op eiland Nieuw-Caledonië

Fico werd neergeschoten, hij zou in levensgevaar zijn

De premier van Slowakije, Robert Fico, is woensdag zwaargewond geraakt bij een aanslag. Dat schrijft The Guardian. Artsen ‘vechten voor het leven van Robert Fico’, zei minister van Defensie Robert Kalinak. ‘Hij heeft meerdere verwondingen en zijn toestand is zeer ernstig. We bidden nog steeds om goed nieuws, maar dat nieuws hebben we nog niet.’

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De schietpartij vond woensdag plaats in de centrale stad Handlova, waar de premier een regeringsbijeenkomst had bijgewoond in het Paleis van Cultuur. Op nieuwsvideo’s was te zien hoe hij met zijn beveiliging op het publiek afliep dat buiten stond. Hij schudde handen met mensen en reikte over een borsthoge metalen barrière toen een man van dichtbij meerdere schoten loste. Op de beelden is te horen hoe de aanvaller vijf schoten lost voordat hij wordt neergehaald door de beveiliging van de premier.

De vertrekkende president van Slowakije, Zuzana Čaputová, zei dat de politie de vermeende schutter heeft aangehouden. ‘Een aanslag op de premier is in de eerste plaats een aanslag op een mens. Maar het is ook een aanval op de democratie’, zei ze. Ze riep mensen op om af te zien van ‘overhaaste oordelen’ voordat er meer informatie bekend is.

Recent verschenen