Rapport: corruptie wereldwijd gegroeid tijdens corona

© Nathaniel Tetteh / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 28 januari 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Australië belooft 1 miljard dollar om het Groot Barrièrerif te beschermen

» Noordwest-Arkansas lokt techpersoneel met bitcoin en gratis fiets

Regeringen grijpen corona aan om mensenrechten te schenden

‘Regeringen wereldwijd gebruikten covid-19 om de mensenrechten uit te hollen’, kopt The Guardian naar aanleiding van een onthutsend rapport van de anticorruptie-organisatie Transparency International.

De wereldwijde strijd tegen corruptie ligt al tien jaar stil. Wereldwijd is 86 procent van de landen of achteruitgegaan of heeft geen vooruitgang geboekt bij de aanpak van het probleem. Talrijke regeringen worden ervan beschuldigd de pandemie te gebruiken om de mensenrechten en de democratie uit te hollen, zo blijkt uit het rapport dat dinsdag werd gepubliceerd.

Nederland handhaaft zijn achtste plaats in de top-10 minst corruptie landen

Uit de jaarlijkse corruptieranglijst bleek ook dat landen die burgerlijke vrijheden schenden consequent lage scores halen. Dit toont aan dat een gebrek aan aanpak van corruptie de schendingen van mensenrechten verergert en de democratie ondermijnt, schrijft The Guardian.

Nederland handhaaft zijn achtste plaats in de top-10 minst corruptie landen, net als vorig jaar. Denemarken is het minst corruptie land, volgens Transparency International. Het door geweld en honger geplaagde Zuid-Soedan staat onder aan de lijst.

Lees ook:

Recent verschenen