Rapport: VS lieten terugtrekking uit Afghanistan chaotisch verlopen

© Wakil Kohsar / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 07 april 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Canada: twee mensen omgekomen in ijsstorm

» Israël vuurt raketten af op Gaza na aanval vanuit Libanon

Onderzoekers geven oud-president Trump de schuld

De evacuatie van mensen uit Afghanistan door de Amerikanen verliep zeer chaotisch, mede door toedoen van oud-president Donald Trump. Dat staat in een onderzoeksrapport van het Witte Huis, meldt CNN. Ook zouden de Amerikaanse inlichtingendiensten gefaald hebben. Zij hadden niet zien aankomen dat de taliban het land zo snel zouden veroveren.

Trump had geen plan voor evacuatie uit Afghanistan laten opstellen

Door de chaotische evacuatie van circa 120.000 mensen ontstond er een machtsvacuüm in Kaboel, dat in de dagen erna werd gevuld door de taliban. De chaos verergerde nadat op 26 augustus, terwijl men volop bezig was met evacueren, een zelfmoordaanslag bij de luchthaven van Kaboel voor bijna tweehonderd doden zorgde.

Dat Donald Trump verantwoordelijkheid krijgt toegeschoven, komt doordat hij geen plan voor de evacuatie van mensen uit Afghanistan had laten opstellen, waardoor de terugtrekking moest worden geïmproviseerd. Inlichtingendiensten hadden ook overschat hoe sterk het Afghaanse leger was. Desondanks wordt benadrukt dat een vertrek uit Afghanistan een goed besluit was.

Lees ook:

Recent verschenen