VS doden Al-Qaida-leider in droneaanval

© Ios/ROPI via ZUMA Press

360 Magazine

| Amsterdam | 02 augustus 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Lange rijen aan grens dreigen ‘nieuwe normaal’ te worden voor Britse vakantiegangers

» VN-chef Guterres: De wereld is ‘één misverstand verwijderd van nucleaire vernietiging’

Al-Zawahiri was een van de mannen achter 9/11

Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahiri zondag gedood ‘in de grootste klap voor de groep sinds de dood van zijn stichter Osama bin Laden in 2011’, bericht Al Jazeera. Hij werd uitgeschakeld door een droneaanval van de CIA in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, zo verklaarde de Amerikaanse president Joe Biden gisteren in een speciale televisietoespraak. ‘Gerechtigheid is geschied en deze terroristenleider is niet meer’, aldus Biden.

Al- Zawahiri hielp bij de coördinatie van de aanslagen van 11 september 2001

De inlichtingendienst had eerder dit jaar de familie van al-Zawahiri in Kaboel gelokaliseerd, zei Biden, die eraan toevoegde dat er geen leden van de familie of burgers bij de aanslag waren gedood. Al-Zawahiri, een Egyptische chirurg met een beloning van 25 miljoen dollar op zijn hoofd, hielp bij de coördinatie van de aanslagen van 11 september 2001 op de VS, waarbij bijna drieduizend mensen omkwamen.

‘Het is een grote klap’, vertelde Colin Clarke, onderzoeksdirecteur bij de Soufan Group, een wereldwijd beveiligingsbedrijf, aan Al Jazeera. Hij voegde eraan toe dat zijn aanwezigheid in Kabul ook interessant was vanwege wat het suggereerde over al-Zawahiri’s relatie met de taliban.

‘Het vertelt ons dat hij zich veel meer op zijn gemak heeft gevoeld in het afgelopen jaar sinds de taliban de macht hebben overgenomen’, aldus Clarke.

Lees ook:

Recent verschenen