Pakistan heeft vermoedelijk brein achter aanslagen Mumbai gearresteerd

© Pedro Ugarte / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 27 juni 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VN-onderzoek: Israëlische leger doodde Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh

» Wetenschappers: kameleons kleuren feller in omgeving zonder natuurlijke vijanden

Sajid Mir staat op FBI-lijst van meest gezochte terroristen

Pakistan heeft het vermoedelijke brein achter de terroristische aanslagen van 2008 in de Indiase stad Mumbai gearresteerd. De man, Sajid Mir, staat op de FBI-lijst van meest gezochte terroristen. Hij wordt al meer dan tien jaar gezocht door zowel de Verenigde Staten als India.

’Pakistan dacht jarenlang dat hij onvindbaar of zelfs dood was’

Hammad Azhar, een voormalig minister in de Pakistaanse regering en een Pakistaanse ambtenaar hebben onafhankelijk van elkaar aan Nikkei Asian Review zijn arrestatie bevestigd. Volgens de ambtenaar is de man, van wie Pakistan ‘jarenlang dacht dat hij onvindbaar of zelfs dood was’, nu eindelijk opgepakt. Ook een FBI-medewerker, die anoniem wenst te blijven, heeft de krant gezegd dat Mir ‘in leven is, in hechtenis zit en veroordeeld is’ in Pakistan.

Sajid Mir heeft banden met de Pakistaanse terroristische organisatie Lashkar-e-Taiba, die hoogstwaarschijnlijk achter de aanslagen van november 2008 zat. Een groep van tien gewapende mannen voerde toen aanvallen uit op meerdere doelen, waaronder het Taj Mahal Hotel in Mumbai. Ongeveer honderdzeventig mensen werden gedood, voornamelijk Indiërs, naast zes Amerikanen en toeristen uit andere landen.

Lees ook:

Recent verschenen