Wetenschappers: kameleons kleuren feller in omgeving zonder natuurlijke vijanden

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 27 juni 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VN-onderzoek: Israëlische leger doodde Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh

» Pakistan heeft vermoedelijk brein achter aanslagen Mumbai gearresteerd

Fellere kleuren zijn voorbeeld van snelle evolutie

Kameleons kleuren feller als ze zich in een omgeving bevinden zonder natuurlijke vijanden. Dat blijkt uit een studie die Science Advances publiceerde en waarvan Daily Maverick melding maakt. De soort die werd onderzocht is de Oost-Afrikaanse driehoornkameleon (Triocerus j. Xantholophus), die in de jaren zeventig per ongeluk op Hawaï terechtkwam.

De studie laat zien dat de Hawaiiaanse kameleons veel feller gekleurde sociale signalen afgeven dan hun soortgenoten in de oorspronkelijke leefgebieden in Kenia. De oorzaak is de afwezigheid van roofvogels en slangen, die het op kameleons gemunt hebben. De studie noemt dit een voorbeeld van snelle evolutie.

In het dierenrijk kunnen felle kleuren de aandacht trekken van roofdieren met scherpe ogen

In het dierenrijk kunnen felle kleuren de aandacht trekken van roofdieren met scherpe ogen. Dat vermindert de overlevingskans en reproductieve geschiktheid. Wanneer vervolgens het voortbestaan van de soort wordt bedreigd, werkt natuurlijke selectie als een rem. De kameleons worden in hun zichtbare delen minder fel gekleurd, terwijl de felle kleuren alleen nog te zien zijn op lichaamsdelen die minder zichtbaar zijn voor roofdieren.

Omgekeerd zorgen felle kleuren ervoor dat de conditie van de soort beter wordt. Hoe helderder en kleurrijker de mannetjes, hoe aantrekkelijker ze worden voor de vrouwtjes en hoe gemakkelijker ze kunnen winnen van hun rivalen.

Lees ook:

Recent verschenen