Onderzoek: muggen prikken je sneller als je rode of oranje kleren draagt

© CC

360 Magazine

| Amsterdam | 04 maart 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Kunstenaar Pavlo Makov verkoopt zijn kunst voor Oekraïense wapens

» Italiaanse docenten vallen leerlingen lastig vanwege uitdagende kleding

Muggen verkiezen rood en oranje

Of een mug je steekt kan te maken kan hebben met de kleuren die je draagt, zo blijkt uit een recente studie, aangehaald door wetenschapsnieuwssite Hyperallergic. Wetenschappers van de Universiteit van Washington onderzochten welke kleuren muggen het meest aantrekkelijk vinden. In een windtunnel, waarin de visuele en geuromgeving volledig kon worden beheerst, werden muggen vrijgelaten. Om hun bewegingen te registreren werd 3D-volgtechnologie gebruikt.

Als muggen koolstofdioxide waarnemen, het gas dat mensen door uitademing produceren, blijken ze een verhoogde gevoeligheid te hebben voor rood, oranje, zwart en cyaan, kleuren met een langere golflengte. Bij het zien van die kleuren vlogen ze sneller en bleven ze er langer rondhangen. Ze bleken onverschillig voor kleuren als groen, paars, blauw en wit.

De aantrekkingskracht van muggen op kleuren met een langere golflengte is vanuit evolutionair perspectief logisch: de menselijke huid straalt roodoranje licht uit, dus voor muggen is het zinvol om op dergelijke visuele stimuli te reageren.

Lees ook:

Recent verschenen