Rusland installeert Servische geheim agent in de EU

© Oliver Bunic / AFP

Politico

| Brussel | Boris van der Spek | 06 maart 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Vijf Britse elitesoldaten gearresteerd op verdenking van oorlogsmisdaden

» Super Tuesday pakt voordelig uit voor zowel Biden als Trump

De man zou Kremlinpropaganda hebben verspreid in het EP

De Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) heeft een Servische staatsburger gebruikt om te infiltreren in EU-instellingen en daar vervolgens Kremlinpropaganda te verspreiden. Dat meldt Politico. De man zou ontmoetingen hebben gehad met leden van het Europees Parlement en vertegenwoordigers van vakbonden. Politico schreef dat deze functionarissen niet op de hoogte waren van de connecties van de man met Russische inlichtingendiensten.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De man, die Novica Antić wordt genoemd, werkt naar verluidt nauw samen met de Russische staatsburger Vjatsjeslav Kalinin, die Veteran News runt, een mediawebsite met een militair thema die banden heeft met de FSB en het Russische Ministerie van Defensie.’ ‘Ze grepen elke gelegenheid aan om Russische propaganda te promoten met betrekking tot de oorlog in Oekraïne’, schrijft de site over de activiteiten van Antić en Kalinin in Servië en de EU.

Antić, de leider van de Servische Militaire Vakbond, uit regelmatig kritiek op de Servische president Aleksandar Vučić en de Servische strijdkrachten. Hij werd vorige maand in Servië opgepakt. Het is niet voor het eerst dat men schrijft over Russische inmenging in het EP. Eerder meldde Russische media dat Tatjana Zdanoka, een langdurig lid van het Europees Parlement uit Letland, een geheim agent is die samenwerkt met Russische inlichtingendiensten.

Recent verschenen