Vijf Britse elitesoldaten gearresteerd op verdenking van oorlogsmisdaden

© Hedil Amir / Anadolu Agency

The Guardian

| Londen | Boris van der Spek | 06 maart 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Super Tuesday pakt voordelig uit voor zowel Biden als Trump

» Rusland installeert Servische geheim agent in de EU

Het vijftal zou de misdaden in Syrië hebben gepleegd

Vijf leden van de Britse Special Air Service (SAS) zijn gearresteerd door de militaire politie op verdenking van het plegen van oorlogsmisdaden tijdens operaties in Syrië. Dat schrijft The Guardian. De SAS-leden werden opgepakt vanwege hun vermeende betrokkenheid bij de moord op een vermoedelijke jihadist in Syrië twee jaar geleden.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De beschuldigingen richten zich op het gebruik van buitensporig geweld tijdens het incident. De soldaten zelf zouden hebben gezegd dat ze de overledene als een legitieme bedreiging zagen. De SAS is actief betrokken bij geheime operaties tegen Islamitische Staat in Syrië en steunt daar Koerdische bondgenoten van het Westen.

De SAS opereert in het grootste geheim en voert risicovolle missies uit op locaties waar het Verenigd Koninkrijk officieel militaire aanwezigheid ontkent. De directeur van de speciale strijdkrachten, de hoogste officier van de SAS, legt alleen verantwoording af aan de minister van Defensie en de premier. Mogelijk moeten de militairen voor een krijgsraad verschijnen.

Recent verschenen