Russische zakenman geeft inmenging verkiezingen VS toe

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 07 november 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Tien Franse bisschoppen en kardinaal beschuldigd van seksueel misbruik

» Twitteraars nemen de benen naar Mastodon

De Russen zouden actief de midterms hebben beïnvloed

Russische groepen hebben zich actief ingemengd in de Amerikaanse Congresverkiezingen, die vandaag in de Verenigde Staten worden gehouden. Dat heeft de Russische zakenman Jevgeni Prigozjin volgens Al Jazeera gezegd. Prigozjin is oprichter van de beruchte huurlingengroep Wagner. Hij werd eerder door Amerikaanse inlichtingendiensten in verband gebracht met inmenging tijdens de verkiezingen van 2016.

‘We hebben ons ermee bemoeid, we bemoeien ons ermee en we zullen ons ermee blijven bemoeien,’ zei Prigozjin in een filmpje dat op Russische sociale media verscheen. ‘Zorgvuldig, nauwkeurig, en op onze eigen manier, zoals we weten hoe het moet.’

De Wagner Group van Prigozjin is in het verleden ingezet in Syrië, Afrika en andere brandhaarden waar deze Russische belangen verdedigt of lokale machtshebbers helpt, tegen betaling. De groep, wiens huurlingen momenteel ook actief zijn in Oekraïne, is in het verleden in verband gebracht met mensenrechtenschendingen. Prigozjin zou in 2016 zogeheten ‘troll farms‘ hebben betaald om leugens over Trump-rivaal Hillary Clinton te verspreiden.

Lees ook:

Dit artikel werd samengesteld door Boris van der Spek.
Recent verschenen