Saoedi-Arabië: twee doden bij vuurgevecht voor Amerikaans consulaat in Jeddah

© AFP

The Jerusalem Post

| Jeruzalem | Joep Harmsen | 29 juni 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Oekraïne: 11 doden bij Russische raketaanval op pizzeria in Kramatorsk

» Vermoedelijk menselijke resten gevonden in brokstukken van onderzeeër Titan

Het consulaat was al eerder het doelwit van aanslagen

Op woensdag vielen bij een vuurgevecht voor het Amerikaanse consulaat in de Saoedische stad Jeddah twee doden, bericht The Jerusalem Post. De schutter en een particuliere beveiliger van het consulaat, een Nepalees staatsburger, kwamen om bij de aanval, zo maakten de Saoedische autoriteiten bekend.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het Amerikaanse consulaat in de Saoedische kuststad Jeddah, aan de Rode Zee, is in het verleden ook al het doelwit geweest van aanslagen. Op 4 juli 2016 blies een individu zichzelf op op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. En in 2004 bestormden vijf mensen het Amerikaanse consulaat met bommen en geweren, waarbij negen slachtoffers vielen. Drie van de aanvallers werden gedood tijdens de aanval en twee werden gevangen genomen.

The Jerusalem Post wijst erop dat de betrekkingen tussen Washington en Riyad onlangs onder spanning zijn komen te staan. Saoedi-Arabië heeft ‘geprofiteerd van zijn groeiende relaties met Rusland en China, terwijl de regering-Biden bepaalde Saoedische eisen heeft afgewezen, met name het opheffen van beperkingen op wapenverkopen‘, aldus het Israëlische dagblad.

Lees ook:

Recent verschenen