Slowaakse regering treedt af, premier vervangen door ’technocraat‘

© Wikimedia Commons

360 Magazine

| Amsterdam | 08 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Syrië van Bashar al-Assad is na 12 jaar weer welkom in de Arabische Liga

» Peru: 27 doden bij brand in goudmijn

Nieuwe premier was vicegouverneur van de nationale bank

Het hoofd van de Slowaakse demissionaire regering, Eduard Heger, is zondag na een aanhoudende politieke crisis afgetreden en vervangen door de vicegouverneur van de nationale bank van het land, L’udovít Odór. De nieuwe zesenveertigjarige premier zal ‘een technocratische regering leiden’ totdat er op 30 september verkiezingen worden gehouden, meldt Voice of America (VOA).

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Slowakije, lid van de Europese Unie en de NAVO, zit al maanden in politieke onzekerheid sinds de regeringscoalitie van Heger haar meerderheid verloor. Het land kampt met hoge inflatie en oorlog in buurland Oekraïne.

In de aanloop naar verkiezingen is het politieke toneel in Slowakije gefragmenteerd. Een grote kanshebber voor de overwinning is de grootste oppositiepartij, SMER–SD, die tegen voortzetting van de militaire steun aan Kyiv is.

Heger, die de regering sinds 2021 heeft geleid is opgestapt na een golf van vertrokken ministers en oproepen van de oppositie om een stap opzij te zetten. De Slowaakse president, Zuzana Caputova, zei dat ze na 15 mei de rest van de regering onder leiding van Odór zou benoemen.

Lees ook:

Recent verschenen