Somalië: oud-president Hassan Sheikh Mohamud komt opnieuw aan de macht

© Abukar Mohamed Muhudin / Anadolu Agency

360 Magazine

| Amsterdam | 16 mei 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Internationale olifantencorridor Botswana in gevaar

» Frankrijk: Boerkini staat opnieuw in middelpunt politieke ruzie

Somalië’s nieuwe president gekozen door slecht 327 mensen

Somalië telt bijna 16 miljoen inwoners, maar slechts 327 mensen kozen zondag de nieuwe president van het land. De stemming beperkt was tot de 328 parlementsleden van het land ‘wegens zorgen over de veiligheid bij grootschalige verkiezingen’, schrijft BBC. Eén parlementslid heeft niet gestemd, vandaar het totaal van 327.

‘De ongebruikelijke omstandigheden illustreren het gebrek aan democratische verantwoording’

Na drie ronden kreeg Hassan Sheikh Mohamud, die van 2012 tot 2017 president was, 214 stemmen tegen 110 voor Mohamed Abdullahi Farmajo, het huidige staatshoofd. ‘De ongebruikelijke omstandigheden illustreren de veiligheidsproblemen in Somalië, evenals het gebrek aan democratische verantwoording’, aldus BBC.

De stemming vond plaats in een zwaar beveiligde loods in Mogadishu. De islamitische Al-Shabaab-militie voert regelmatig aanslagen uit in de hoofdstad en elders. De dreiging die van de groep uitgaat, zal een van de twee belangrijkste uitdagingen voor de nieuwe president zijn. Het tweede is het risico van hongersnood voor 3,5 miljoen mensen als gevolg van de droogte die het land heeft getroffen.

Lees ook:

Recent verschenen