Internationale olifantencorridor Botswana in gevaar

© Pixabay

360 Magazine

| Amsterdam | 16 mei 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Somalië: oud-president Hassan Sheikh Mohamud komt opnieuw aan de macht

» Frankrijk: Boerkini staat opnieuw in middelpunt politieke ruzie

Corridor NG13 open verklaard voor jacht op trofeeën

De internationaal belangrijke olifantencorridor in Botswana is in gevaar, zo meldt Daily Maverick. Onlangs werd de corridor NG13 (NG staat voor Ngamiland) langs de rivier de Kwando open verklaard voor de jacht op trofeeën, waaronder de enorme slagtanden van olifanten. Volgens Audrey Delsink, directeur Wildlife van Humane Society Africa, kan de toestemming die Botswana heeft gegeven aan trofeejagers niet alleen verwoestende gevolgen hebben voor de olifanten die door de corridor trekken maar voor het hele ecosysteem. 

‘Trofeejagers jagen voornamelijk op de grootste en oudste stieren,’ zegt Delsink. ‘Dat is buitengewoon schadelijk voor de olifantenpopulatie, omdat die olifanten ecologische en sociale kennis verschaffen en zij cruciaal zijn voor het voortbestaan van de hele groep. Oudere stieren houden jongere stieren in bedwang, die anders verstorend gedrag zouden vertonen.’

Een levende olifant is levend 53 keer meer waard dan als trofee

Vorige maand werden twee van de grootste slagtandolifanten in de regio gedood, wat leidde tot verontwaardiging onder natuurbeschermers over de hele wereld. Een van de olifanten, met slagtanden van bijna vijftig kilo elk, werd gedood in opdracht van Derek Brink, een van de rijkste mannen van Botswana.

Volgens de regering van Botswana zijn er meer dan genoeg olifanten in het gebied en profiteert de plaatselijke bevolking financieel van de jacht. Gedode olifanten worden op de zwarte markt beneden hun waarde verkocht. Een studie van Sheldrick Wildlife Trust berekende dat een levende olifant 53 keer meer waard is dan als trofee.

Lees ook:

Recent verschenen