Strijdende partijen in Soedan verlengen wapenstilstand

© AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 28 april 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Oud-vicepresident Pence getuigt tegen Donald Trump

» Crisissituatie voor Venezolaanse migranten aan Chileens-Peruaanse grens

Het huidige bestand is enkele keren geschonden

De wapenstilstand tussen de twee strijdende partijen in Soedan is donderdag met tweeënzeventig uur verlengd. Dat schrijft The Guardian. Hoewel het vorige staakt-het-vuren niet overal is nageleefd, is de hevigheid van de gevechten wel afgenomen, waardoor zevacuaties door buitenlandse landen mogelijk zijn geweest.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Onder meer de VS en Saoedi-Arabië proberen de partijen te overtuigen de wapens neer te leggen en Zuid-Soedan bemiddelt tussen het regeringsleger enerzijds en de paramilitaire RSF anderzijds. Ondanks dat de gevechten enigszins zijn afgenomen, hebben tienduizenden Soedanezen het land verlaten. Voor de Soedanezen die niet kunnen vluchten dreigt een hongersnood.

Zo melden hulporganisaties dat er een tekort is aan drinkwater en voedsel in onder meer Khartoem. Ziekenhuizen hebben daarnaast moeite om de meest basale medicijnen te verstrekken aan gewonden. Er zijn zeker vierduizend mensen gewond geraakt bij de gevechten tussen het leger en de RSF. Nog eens vijfhonderd mensen zijn om het leven gekomen.

Lees ook:

Recent verschenen