Taiwanese regeringspartij verliest bij verkiezingen

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 27 november 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Venezolaanse regering sluit akkoord met oppositie

» Zeker drie doden bij aardverschuiving Italië

De partij concentreerde zich bij de campagne op soevereiniteit

De Taiwanese regeringspartij DPP heeft zaterdag verloren bij de lokale verkiezingen. De belangrijkste oppositiepartij Kuomintang (KMT) won juist fors. Zo wisten zij onder meer de burgermeesterpost in de Taiwanese Taipei te veroveren, schrijft de Taipei Times. De Taiwanese president Tsai Ing-wen is na de nederlaag opgestapt als partijleider van de DPP.

Tsai blijft nog wel aan tot er in 2024 presidentsverkiezingen gehouden worden. Tsai en haar DPP probeerden munt te slaan uit de opgelopen spanningen tussen het land en China, dat Taiwan ziet als afvallige provincie en wil inlijven onder het één China-principe. Onlangs bezocht Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, het land, wat spanningen deed toenemen.

Tijdens de verkiezingscampagne richtte DPP zich op deze spanningen, door zich sterk te maken voor soevereiniteit en binnenlandse veiligheid. De KMT zette zich juist in voor criminaliteit, het coronabeleid en milieuvervuiling, lokale thema’s die de Taiwanezen in tijden van geopolitieke spanning toch belangrijker bleken te vinden.

Lees ook:

Recent verschenen