Tweede wapenstilstand in Soedan binnen ogenblikken geschonden

© AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 20 april 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Patriot-raketsystemen komen aan in Oekraïne

» Vaticaan stuurt splinters van het kruis van Jezus naar VK

Landen proberen burgers te evacueren

Na vijf dagen van zware gevechten is de situatie in Soedan nog verre van onder controle. Op woensdag werd voor de tweede dag op rij een staakt-het-vuren afgekondigd, dat binnen minuten werd geschonden, meldt Al Jazeera. Onder meer bij het presidentieel paleis in de hoofdstad Khartoem worden zware gevechten gemeld. Inmiddels nadert het dodental de driehonderd, plus duizenden gewonden die niet terecht kunnen in de ziekenhuizen in de stad.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Diplomaten en ambassadeurs hebben opgeroepen de wapens neer te leggen, maar zijn tegelijkertijd bezig hun landgenoten te evacueren uit het Afrikaanse land. Japan heeft als eerste land een militair vliegtuig gestuurd en Duitsland zou een poging hebben gewaagd burgers weg te halen, wat niet is gelukt. Ook Nederland heeft twee vliegtuigen klaarstaan in buurland Jordanië.

Soedanezen zelf proberen intussen in allerijl de hoofdstad te ontvluchten, al bemoeilijken de schendingen van de wapenstilstanden die vluchtpogingen. Andere inwoners van de stad blijven binnen, terwijl zeer hoge temperaturen, slinkende voorraden en het einde van de ramadan het steeds moeilijker maken voor burgers om niet naar buiten te gaan.

Lees ook:

Recent verschenen