VS: aanslagpleger en IS-sympathisant veroordeeld tot levenslang

© Wikimedia Commons

360 Magazine

| Amsterdam | 14 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Val Silicon Valley Bank: reddingsplan Washington neemt niet alle twijfels weg

» Malawi: ten minste 99 doden door orkaan Freddy

Geen doodstraf voor aanslag die acht mensen het leven kostte

Sayfullo Saipov, een terrorist die beweerde een strijder van Islamitische Staat te zijn, is in New York tot levenslang veroordeeld. Saipov hing de doodstraf boven het hoofd voor het doden van acht mensen door met een busje op Halloweenavond 2017 op een fietspad in te rijden, maar de jury van de federale rechtbank in Manhattan kon daarover niet tot een unaniem oordeel komen.

Toen de rechter het vonnis bekendmaakte, toonde de veroordeelde, een Oezbeekse onderdaan, ‘geen zichtbare emotie, terwijl hij naar de vertaling luisterde via een koptelefoon van de rechtbank’, aldus The New York Post. Na een ‘dramatisch’ proces van enkele maanden, waarin overlevenden getuigden van de gruwel van de aanval, terwijl familieleden van Saipov de juryleden aanspoorden zijn leven te sparen, beraadslaagden zij twee dagen zonder het unaniem eens te worden – een absolute voorwaarde voor het opleggen van de doodstraf.

Saipov zou naar eigen verklaring geïnspireerd zijn door IS en diende het verzoek in dat er een IS-vlag zou worden opgehangen in de ziekenhuiskamer waar hij behandeld werd na de aanslag. Volgens zijn advocaat verwachtte Saipov dat hij door de politie zou worden doodgeschoten en was het zijn doel als een martelaar te sterven.

Lees ook:

Recent verschenen