VS: Google aangeklaagd wegens adverteermonopolie

360 Magazine

| Amsterdam | 26 januari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Aanvallen in Spaanse kerken, mogelijk terrorisme

» Definitief: VS en Europa sturen tanks naar Oekraïne

Het bedrijf zou concurrenten buiten spel zetten en afpersen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie alsook acht staten hebben afgelopen dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen Google vanwege zijn digitale adverteerbeleid, zo berichtte de Amerikaanse omroep NPR diezelfde dag. Volgens hen zou de techreus op onwettige wijze de online advertentiemarkt monopoliseren.

Het is de tweede aanklacht die de federale autoriteiten hebben ingediend tegen het adverteermonopolie van het bedrijf, dat al jarenlang onder een vergrootglas ligt omdat het alleen maar in zijn eigen belang zou handelen en concurrenten zou afstoten. Zo stellen de autoriteiten in hun aanklacht van 140 kantjes dat Google aankopen heeft gedaan om zijn advertentiedivisie te stimuleren, waardoor adverteerders en uitgevers gedwongen worden zijn producten te gebruiken, wat ten koste gaat van concurrerende adverteerbedrijven.

‘Google heeft de legitieme concurrentie in de advertentietechnologiesector gecorrumpeerd door een systematische campagne te voeren om de brede waaier hoogtechnologische tools in handen te krijgen die door uitgevers, adverteerders en tussenhandelaren gebruikt worden om digitale reclame te maken’, schreven de aanklagers dinsdag in de aanklacht.

Wat de digitale uitgevers ook een doorn in het oog is, is dat ‘Google gemiddeld minstens dertig cent – en soms veel meer – overhoudt aan elke advertentiedollar die van adverteerders naar digitale uitgevers stroomt via de adverteertools van Google’, aldus de aanklacht. Dit had tot gevolg dat twee miljoen adverteerders hogere tarieven moesten betalen voor advertenties.

De aanklagers hebben een federale rechter verzocht Google te dwingen zijn advertentiesegment van de rest van het bedrijf af te splitsen. Ongeveer 80 procent van de inkomsten van Google is afkomstig van zijn reclameactiviteiten.

Lees ook:

Recent verschenen