Wapenstilstand tussen Israël en Hamas op het laatste moment verlengd

© John MacDougall / AFP

Haaretz

| Tel Aviv | Joep Harmsen | 30 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Topdiplomaat en Nobelprijswinnaar Henry Kissinger overleden

» Japan vraagt VS om Osprey-vluchten te stoppen na dodelijke crash

Onderhandelingen over vrijlating gijzelaars gaan verder

Qatar, dat de rol van bemiddelaar speelt in de onderhandelingen tussen Israël en Hamas, heeft vandaag aangekondigd dat het voorlopige staakt-het-vuren nog een dag langer zal duren. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz. Deze informatie werd bevestigd door beide strijdende partijen. De verlenging is bedoeld om de bemiddelaars in staat te stellen verder te onderhandelen over de vrijlating van gijzelaars.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Op woensdagavond droeg Hamas tien Israëliërs, waaronder vijf met dubbele nationaliteit (de Nederlander Ofir Engel, drie Duitsers en een Amerikaan), evenals twee Russen en vier Thaise staatsburgers, over aan het Internationale Rode Kruis. Israël bevestigde vervolgens hun aankomst via Egypte.

In ruil daarvoor werden later die avond dertig Palestijnen uit verschillende Israëlische gevangenissen vrijgelaten, zo maakte de Israëlische gevangenisautoriteit bekend. Volgens Qatar waren onder hen zestien minderjarigen en veertien vrouwen. Onder hen was Ahed Tamimi, een 22-jarige activiste die een sleutelfiguur is geworden voor Palestijnen die tegen de Israëlische bezetting demonstreren. De uitwisseling vond plaats enkele uren voordat de wapenstilstand tussen Israël en Hamas zou aflopen.

Lees ook:

Recent verschenen