Zeker 87 mensen ontvoerd in Nigeriaans dorp

© Sunday Alamba / AP

France 24

| Parijs | Boris van der Spek | 19 maart 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Plunderingen en doden bij aanhoudende crisis in Haïti

» Zeldzame protesten op Cuba vanwege voedsel- en energieproblemen

Het aantal ontvoeringen neemt de afgelopen dagen flink toe

Een gewapende bende heeft ten minste 87 mensen ontvoerd uit een dorp in de Nigeriaanse deelstaat Kaduna, zo schrijft France 24. Onder hen zouden veel vrouwen en kinderen zijn geweest. In de afgelopen week werden ongeveer 75 mensen ontvoerd uit andere nabijgelegen dorpen. Begin maart werden 287 studenten en leraren ontvoerd uit een dorp in het naburige district Chikun, ook in de staat Kaduna.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Inwoners meldden maandag dat ze mannen in legeruniformen in het dorp zagen aankomen. Vaak dwingen dergelijke gijzelnemers hun slachtoffers om de jungle in te trekken, waar ze maandenlang worden vastgehouden in afwachting van losgeld. De ontvoering van mensen in het noorden van Nigeria werd tien jaar geleden wereldnieuws toen de islamistische groep Boko Haram 276 schoolmeisjes gevangen nam in de staat Borno.

Terwijl groepen als Boko Haram ideologische motieven hadden voor hun acties, willen andere criminele bendes door middel van ontvoeringen aan losgeld komen. Getroffen families worden vaak gedwongen om land en andere waardevolle bezittingen te verkopen om hun geliefden terug te krijgen. De ontvoerders van de 287 studenten hebben 1 miljard naira (meer dan 570.000 euro) geëist voor hun vrijlating, wat neerkomt op meer dan 2000 dollar per gijzelaar, of meer dan het jaarinkomen per hoofd van de bevolking in Nigeria.

Recent verschenen