Plunderingen en doden bij aanhoudende crisis in Haïti

© Guerinault Louis / Anadolu

The Guardian

| Londen | Boris van der Spek | 19 maart 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zeldzame protesten op Cuba vanwege voedsel- en energieproblemen

» Zeker 87 mensen ontvoerd in Nigeriaans dorp

Bendes blijven de stad in een ijzeren greep houden

Minstens tien mensen zijn maandag gedood in een welgestelde buitenwijk van de hoofdstad van Haïti. Dat meldt The Guardian, die daarbij aangeeft dat er ook berichten over plunderingen waren. Volgens de Britse krant is het een teken dat ook de voorheen veilige wijken van Port-au-Prince niet meer veilig zijn.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Een getuige zag maandagochtend in de straten van het chique Petion-Ville aan de rand van Port-au-Prince ten minste tien dode lichamen, waarvan enkelen vol kogelgaten, die later per ambulance werden afgevoerd. Intussen blijven bendes en politie met elkaar in gevecht, onder meer in de wijk Delmas, waar bendeleider Cherizier woont.

Intussen wordt er hard gewerkt een overgangsbestuur te vormen, bestaande uit afgevaardigden uit de politiek, het zakenleven en maatschappelijke organisaties. Lokale media meldden dat de katholieke kerk van Haïti niet zou deelnemen aan de raad, zoals eerder werd verwacht, om een ‘morele afstand’ te bewaren.

Leiders van de gewapende groepen die de inmiddels afgetreden premier Henry al lange tijd probeerden te verdrijven, hebben gewaarschuwd voor een ‘strijd’ om Haïti en bedreigen politici die zich aansluiten bij de overgangsraad. Inwoners worden geconfronteerd met een toenemend tekort aan voedsel en medische zorg omdat scheepvaartmaatschappijen niet langer aanmeren in Haïti. In het weekend zei UNICEF, de kinderorganisatie van de VN, dat een van haar containers met ‘essentiële spullen’ voor moeder-, neonatale en kinderverzorging was gestolen uit de belangrijkste haven van Haïti.

Recent verschenen