Zeldzame protesten op Cuba vanwege voedsel- en energieproblemen

© Yamil Lage / AFP

CNN

| Atlanta | Boris van der Spek | 19 maart 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Plunderingen en doden bij aanhoudende crisis in Haïti

» Zeker 87 mensen ontvoerd in Nigeriaans dorp

Honderden mensen demonstreerden tegen de tekorten

Op Cuba hebben zondag en maandag zeldzame protesten plaatsgevonden van Cubanen die in Santiago, Cuba’s tweede grootste stad, protesteerden tegen stroomuitval en voedseltekorten. Dat schrijft CNN. De communistische regering onder leiding van Miguel Díaz-Canel wees gelijk naar de Verenigde Staten en beschuldigde hen van het uitlokken van de onrust.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De protesten in Santiago zouden vreedzaam zijn verlopen. Er waren wel veel veiligheidstroepen aanwezig. Het internet op het eiland lag het hele weekend eruit, mogelijk om organisatoren van protesten in het land het moeilijk te maken. Bij eerdere protesten in 2021, de grootste demonstraties in Cuba sinds de revolutie van Fidel Castro in 1959, werd hard opgetreden door de Cubaanse autoriteiten.

Door een golf van black-outs op Cuba is er soms 18 uur geen stroom, een situatie die de economie van het land nog verder in de problemen brengt. Cuba worstelt met de ergste economische crisis in decennia, deels veroorzaakt door de pandemie, waardoor toerisme kwam stil te liggen. De Cubaanse economie wordt ook al lange tijd belemmerd door de handelsembargo’s van de VS en de recente sancties die zijn opgelegd tijdens het presidentschap van Donald Trump.

Recent verschenen