Stop tanks met boeken & Meer tips

Donetsk, 2021 - © Mark Neville
360 Magazine | Amsterdam | 11 maart 2022

Fotograaf Mark Neville zet sprookjesachtige foto’s uit Oekraïne in om te pleiten voor vrede. En wat als Poetin in Oekraïne verliest? Foreign Affairs vroeg het aan twee geopolitieke experts & Meer aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Fotograaf Mark Neville bestrijdt de oorlog met foto’s

‘Op woensdag 2 maart klemden verschillende Europese Parlementsleden in Brussel een dik boek in hun handen. Op de omslag staat de afbeelding van een klein meisje te midden van pompoenen en de titel: Stop Tanks With Books.’ Redactiestagair Maud Wiersma las een artikel van Le Monde waarin het fotoboek van Mark Neville werd besproken.

‘Fotograaf Mark Neville, die voor dit boek tachtig foto’s heeft verzameld die hij de afgelopen zes jaar in Oekraïne heeft gemaakt, drukte ze eind januari met spoed af vergezeld van teksten in het Engels, Oekraïens en Russisch en stuurde het gratis naar honderden politici, beroemdheden en media, vier dagen voor de Russische invasie van Oekraïne.’ Op deze manier kwam het boek ook op 2 maart in Brussel terecht.

‘De Britse fotograaf heeft altijd militante boeken gemaakt die, naast hun artistieke ambitie, bedoeld zijn als informatie- en actie-instrumenten ten dienste van gemeenschappen. Met Stop Tanks With Books wilde de fotograaf dit keer een “call to action” lanceren in de richting van de internationale opinie: hij pleit ervoor dat Oekraïne zo snel mogelijk lid wordt van de NAVO en de Europese Unie’, aldus de Franse krant. Klik hier voor een filmpje waarin de fotograaf door het boek bladert.

Lees ook:


Uiterst gefocust visionair

‘Melanie Perkins kreeg meer dan honderd keer “nee” te horen. Investeerders waren sceptisch over haar idee voor een softwareplatform waarmee iemand een visitekaartje, een bericht op sociale media, een T-shirt – eigenlijk alles – kon ontwerpen. Maar tien jaar later wordt haar bedrijf Canva dagelijks door 75 miljoen mensen gebruikt en is het als gevolg daarvan 40 miljard dollar waard, terwijl het nog steeds aan het groeien is.’ Las redacteur IJsbrand van Veelen in artikel van Fast Company over dit bijzondere Australische bedrijf.

‘Terwijl de meeste profielen over Perkins die ik heb gezien haar categoriseren als een Australische hippie-kiteboarder’, vervolgt hij, ‘vond ik het tegenovergestelde. Ze is een uiterst gefocust visionair, met een dusdanige obsessie voor haar product dat ze zich daarmee onder de extremen van dit Silicon Valley-archetype schaart. Haar man en medeoprichter Cliff Obrecht vult haar talenten aan door zich achter de schermen bezig te houden met logistiek en operaties die haar visie mogelijk maken.’

Perkins en Obrecht voelen zich volgens Wilson ongemakkelijk met hun status als miljardair, en daarom hebben ze 97 procent van hun persoonlijk vermogen, dat nu ergens rond de 12,4 miljard dollar ligt, ondergebracht in een stichting die erop is gericht armoede uit te bannen. ‘Ik heb de zeer optimistische overtuiging dat er genoeg geld en goodwill in de wereld is om alle problemen in de wereld op te lossen’, aldus Perkins over die beslissing. Het verhaal over deze bijzondere mensen lees je hier.

Lees ook:


Wat als Poetin verliest?

‘De Russische president Vladimir Poetin heeft een strategische blunder begaan door Oekraïne binnen te vallen’, zo beginnen Liana Fix and Michael Kimmage hun analyse in Foreign Affairs. De geopolitieke experts, verbonden aan de Amerikaanse denktank German Marshall Fund, oordelen dat Poetin verkeerde inschatting heeft gemaakt van de politieke stemming in Oekraïne, de bereidheid van zijn bevolking en het leger om terug te vechten en de uitwerking op de beeldvorming over Rusland van een invasie in het buurland. Een uiterst interessante analyse, aldus redacteur Joep Harmsen.

Dat alles maakt de kosten van de bezetting van Oekraïne, mocht Rusland een militaire overwinning behalen, torenhoog, betogen Fix en Kimmage. ‘Om überhaupt te kunnen werken, zou de bezetting een enorme politieke onderneming moeten zijn, die zich over ten minste de helft van het Oekraïense grondgebied zou moeten uitstrekken. Het zou onberekenbaar duur zijn. (…) Een dergelijke inspanning zou de Russische schatkist uitputten.’

Een mogelijk verlies, of de pyrrusoverwinning uit bovenstaande situatie, zou als een boemerang in Poetins gezicht kunnen terugkomen en tot intern protest kunnen leiden. Toch zou dat geen reden tot juichen zijn, stellen de auteurs in Foreign Policy. ‘De geschiedenis heeft aangetoond dat het immens moeilijk is een stabiele internationale orde op te bouwen met een revanchistische, vernederde mogendheid in het centrum , vooral een mogendheid van de omvang en het gewicht van Rusland.’ Lees hier de complete analyse van Fix en Kimmage.

Lees ook:


Wat is vriendelijkheid?

Prijswinnende radiopresentator en professor Claudia Hammond doet al enige tijd onderzoek naar het begrip ‘kindness’, vriendelijkheid, voor een boek dat zij wil schrijven over de anatomie van die menselijke eigenschap. Om meer meer te weten te komen over hoe vriendelijkheid wordt gezien in de maatschappij in het algemeen, zette zij samen met een team onderzoekers van de Universiteit van Sussex en in samenwerking met BBC Radio een wetenschappelijke ‘kindnesstest’ op met meer dan zestigduizend deelnemers van over de hele wereld.

Op BBC 4 maakt zij samen met een waaier aan gasten onder wie dichter Raymond Antrobus, komiek Elvis McGonagall en klinisch ethicus professor Deborah Bowman de resultaten van het onderzoek bekend. Over de data die voortkomen uit dit onderzoek ontspint zich een interessant gesprek over de perceptie van deze menselijke natuur – ook al bewijst de actualiteit vaak ook het tegendeel – en de impact die deze kan hebben op gezondheid en welzijn. In andere woorden, vriendelijkheid is een enorm belangrijke waarde in onze samenlevingen. Vooral kleine initiatieven blijken daarin groots te kunnen zijn. Wat de meeste deelnemers als vriendelijkheid noemen is ‘mensen helpen’ maar vooral ‘als ze daar om vragen’.  Op drie staat: ‘de deur open houden’. Luister hier naar ‘The Anatomy of Kindness‘.

Lees ook:

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven