Brits-Columbia decriminaliseert harddrugs voor persoonlijk gebruik

© Randy Laybourne / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 01 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» The Times: EU en VK bereiken akkoord over kwestie Noord-Ierland

» Salman Rushdie zal nieuwe roman niet promoten

Decriminalisering moet gebruik omlaagbrengen

Brits-Columbia decriminaliseert het bezit van kleine hoeveelheden heroïne, fentanyl en andere harddrugs. Vanaf dinsdag en voor een periode van drie jaar mogen volwassenen in deze westelijke Canadese provincie tot 2,5 gram drugs bij zich hebben voor persoonlijk gebruik, bericht Radio Canada. Het initiatief is bedoeld om de opioïdencrisis, die duizenden Canadezen het leven heeft gekost, in te dammen en het gaat vooralsnog om een pilotproject.

Voorstanders hopen dat decriminalisering het stigma rond harddrugsgebruik zal opheffen, zodat gebruikers hulp kunnen zoeken. ‘In plaats van als criminelen, zullen zij met zorg en mededogen worden behandeld’, verklaarde de minister van Geestelijke Gezondheid en Verslavingen van Brits-Columbia aan de Canadese radiozender. Zij voegde eraan toe dat er tegelijkertijd een voorlichtingscampagne over drugsgebruik en verslavingen zou worden gestart.

‘Decriminalisering lost het probleem niet op‘, zei dr. Brian Conway, medisch directeur van het Centrum voor Infectieziekten in Vancouver, in gesprek met Radio Canada. ‘Het betreft veelal zeer kwetsbare mensen die te maken hebben met huisvestingsonzekerheid, financiële onzekerheid en voedselonzekerheid. Dat zijn de dingen die aangepakt moeten worden.’

Lees ook:

Recent verschenen