The Times: EU en VK bereiken akkoord over kwestie Noord-Ierland

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 01 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Salman Rushdie zal nieuwe roman niet promoten

» Brits-Columbia decriminaliseert harddrugs voor persoonlijk gebruik

‘Doorbraak’ in onderhandelingen

‘Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben een douaneovereenkomst gesloten die het pad zou kunnen effenen om een einde te maken aan jarenlang getouwtrek over Noord-Ierland na brexit’, schrijft The Times. Volgens het Britse dagblad heeft Brussel een voorstel aanvaard waardoor routinecontroles op voor Noord-Ierland bestemde producten overbodig worden.

Het dagelijks bestuur van de EU heeft er ook mee ingestemd dat het Europees Hof van Justitie zich alleen met Noord-Ierse zaken kan bezighouden als de plaatselijke rechtbanken daarom vragen, aldus het Britse dagblad. Een hoge Britse ambtenaar, die door de krant op voorwaarde van anonimiteit werd geciteerd, zei dat de grote lijnen van een overeenkomst waren vastgesteld en dat het nu aan de Britse premier Rishi Sunak was om het project goed te keuren of af te wijzen.

Het langdurige conflict over de status van Noord-Ierland na brexit lijkt eindelijk richting een oplossing te bewegen

Een ‘doorbraak’, noemt The Times de overeenkomst. Hiermee lijkt het langdurige conflict over de status van Noord-Ierland na brexit eindelijk richting een oplossing te bewegen. Het Verenigd Koninkrijk vertrok drie jaar geleden uit de EU, waarna er afspraken over de handel in Noord-Ierland werden gemaakt.

Vorig jaar nam de Britse regering echter de beslissing om de afspraken over Noord-Ierland uit het brexit-akkoord eenzijdige te wijzigen. Dit leidde tot ingrijpen door de EU, die een strafprocedure in gang zette. Ook werd er opnieuw gestart met onderhandelingen.

Lees ook:


Recent verschenen