Doorbraak op eerste dag klimaattop met goedkeuring nieuw herstelfonds

© Peter Dejong / AP

The Guardian

| Londen | Boris van der Spek | 01 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» NYT: Israël was al een jaar op de hoogte van plannen Hamas

» Russische Hooggerechtshof: lhbt-activisme is extremisme

Arme landen moeten hulp krijgen bij klimaatrampen

Op de COP28 is donderdag een onverwachte doorbraak geboekt met de goedkeuring van een nieuw herstelfonds waarmee arme landen moeten worden geholpen klimaatrampen te bestrijden. Dat meldt The Guardian. COP28-voorzitter Sultan Ahmed al-Jaber sprak van een ‘positief signaal naar de wereld’.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Met de oprichting van het fonds, gelijk op de eerste dag van de twee weken durende COP28-conferentie, kregen landen de mogelijkheid om het fonds tijdens de conferentie nog te spekken. Zo werd 100 miljoen dollar toegezegd door de Verenigde Arabische Emiraten, zeker 51 miljoen dollar door Groot-Brittannië, 17,5 miljoen dollar door de Verenigde Staten en 10 miljoen dollar door Japan. Later zegde de Europese Unie 245,39 miljoen dollar toe, waaronder 100 miljoen dollar van Duitsland.

Het schadefonds is iets waar armere landen al jaren op aandringen. Volgens experts kan de doorbraak helpen om andere compromissen te smeden tijdens de top. Toch zijn er bij sommige arme landen vragen, bijvoorbeeld over hoe het herstelfonds wordt gefinancierd als het geld op is en hoe het geld in het fonds verdeeld wordt.

Lees ook:

Recent verschenen