NYT: Israël was al een jaar op de hoogte van plannen Hamas

© Abir Sultan / EPA

The New York Times

| New York | Boris van der Spek | 01 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Russische Hooggerechtshof: lhbt-activisme is extremisme

» Doorbraak op eerste dag klimaattop met goedkeuring nieuw herstelfonds

Volgens de krant onderschatten inlichtingendiensten de plannen

Israëlische inlichtingendiensten hadden het strijdplan van Hamas voor de aanvallen van 7 oktober al ruim een jaar voordat deze plaatsvonden in bezit, zo schrijft The New York Times op basis van geheime documenten, e-mails en interviews. Israëlische medewerkers van de inlichtingendienst deden het plan echter af als ambitieus, en verwachtten niet dat Hamas in staat was het uit te voeren.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het ongeveer veertigpagina’s tellende document, dat de Israëlische autoriteiten de codenaam ‘Jericho Wall’ gaven, schetst punt voor punt precies de invasie die leidde tot de dood van zo’n twaalfhonderd mensen. Hoewel het document geen datum had, werd nauw omschreven wat nodig was om de muren rond de Gazastrook te bestormen, Israëlische steden over te nemen en belangrijke militaire bases aan te vallen.

Hamas volgde de plannen vervolgens met nauwe precisie. Volgens de krant geven ambtenaren anoniem toe dat als het leger de plannen serieus had genomen en versterkingen naar het zuiden had gestuurd, waar Hamas aanviel, Israël de aanvallen had kunnen tegengaan of mogelijk zelfs voorkomen. Israël heeft geen commentaar gegeven op de publicatie.

Lees ook:

Recent verschenen