Duitsland krijgt eerste extreemrechtse burgemeester

© Sebastian Willnow / DPA

Die Tageszeitung

| Berlijn | Joep Harmsen | 04 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Oekraïense schrijver Victoria Amelina overlijdt na Russische raketaanval op Kramatorsk

» Zelensky ontbiedt ambassadeur Georgië vanwege verzwakte ex-president in gevangenis

Hannes Loth geldt als ‘buitengewoon radicaal’

‘Raguhn-Jeßnitz kiest bruin’, kopt Die Tageszeitung, verwijzend naar de Duitse nationaalsocialisten. Deze stad in Saksen-Anhalt koos Hannes Loth (42), lid van Alternative für Deutschland, een extreemrechtse partij die tegen immigratie en de Europese Unie is, als eerste AfD-burgemeester van het land. De Duitse krant noemt Loth ‘buitengewoon radicaal’.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Loth won met 51,13 procent van de stemmen in de tweede ronde en nam het op tegen Nils Naumann, een onafhankelijke kandidaat met wie hij een goede relatie heeft. Geen van de vier kandidaten had een absolute meerderheid behaald in de eerste ronde medio juni. Raguhn-Jeßnitz, 150 kilometer ten zuidwesten van Berlijn, heeft ongeveer negenduizend inwoners.

Een week geleden haalde de eerste verkiezing van een AfD-districtsraadslid in Sonneberg, Thüringen, internationaal het nieuws. aldus de Duitse krant. Robert Sesselmann, die daar werd verkozen, is in functie getreden, maar er loopt nog een procedure bij de wettelijke toezichthouder, die zijn geschiktheid voor de democratie onderzoekt op basis van de wet op lokale verkiezingen.

Lees ook:

Recent verschenen