Islamitische Staat zegt achter bloedige aanslag in Iran te zitten

© Vahid Salemi / AP

CNN

| Atlanta | Boris van der Spek | 05 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» ‘Trump ontving voor miljoenen aan betalingen van buitenlandse regeringen’

» Nog bijna 200 vermisten na aardbeving in Japan

Bij de aanslag kwamen zeker 84 mensen om het leven

Islamitische Staat heeft donderdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de twee explosies in Iran waarbij woensdag bijna honderd mensen omkwamen. Dat meldt CNN. De aanslag vond plaats bij een herdenkingsdienst voor de Iraanse commandant Qassem Soleimani, die in 2020 in Irak werd gedood door een Amerikaanse drone.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

In een verklaring op Telegram zei IS dat twee IS-leden de bommen lieten afgaan in een menigte die zich woensdag had verzameld op de begraafplaats in de zuidoostelijke Iraanse stad Kerman voor de sterfdag van Soleimani. Het waren de bloedigste aanslagen in Iran sinds de Islamitische Revolutie van 1979. De grenzen met Afghanistan en Pakistan, waar IS zeer actief is, zijn na de aanslag gesloten.

Iraanse autoriteiten hebben opgeroepen tot massale protesten op vrijdag, wanneer de begrafenissen van de slachtoffers van de twee ontploffingen zullen worden gehouden, meldden staatsmedia. Ook is er een dag van nationale rouw afgekondigd. De Revolutionaire Garde heeft gezegd wraak te zullen nemen op de daders.

Lees ook:

Recent verschenen