Lula geïnstalleerd als nieuwe president van Brazilië

© Evaristo Sa / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 02 januari 2023

» Zeker veertien doden bij oproer in Mexicaanse gevangenis

» Negen doden bij vuurwerkshow in Oeganda

Strenge veiligheidsmaatregelen rondom ceremonie

In een volgepakt Brasilia is Luiz Inácio (Lula) da Silva zondag geïnstalleerd als de nieuwe president van Brazilië. Honderdduizenden aanhangers van de president waren aanwezig bij de inauguratie, net als tientallen wereldleiders, schrijft het Braziliaanse Folha de São Paolo. De veiligheidsmaatregelen rondom de ceremonie waren extra aangescherpt uit angst voor een mogelijke aanslag op Lula door aanhangers van de vorige president Bolsonaro. Deze aanhangers hebben zich niet neergelegd bij de verkiezingswinst van Lula.

Eén man werd gearresteerd toen hij met een mes en vuurwerk richting de ceremonie liep. Bolsonaro zelf was niet aanwezig: hij had het land twee dagen eerder verlaten, mogelijk omdat zijn juridische onschendbaarheid afliep en hij vervolgd kan worden om zijn aanpak van de coronacrisis. Bij afwezigheid van Bolsonaro waren het onder meer een vertegenwoordiger van de zwarte gemeenschap en een inheems opperhoofd die de presidentiële sjerp aan Lula overhandigden.

In zijn eerste toespraak voor het Braziliaanse Congres, waar bondgenoten van Bolsonaro overigens nog steeds een behoorlijk aantal zetels hebben, zei Lula het land weer te willen verenigen. Hij hamerde op het belang van eenheid en samenwerking, noemde Bolsonaro niet in zijn toespraak maar refereerde wel meerdere malen aan de staat waarin de vorige regering het Zuid-Amerikaanse land heeft achtergelaten.

Lees ook:

Recent verschenen