Massaal misbruikschandaal in Rooms-Katholieke Kerk in Illinois ontdekt

© Unsplash

The New York Times

| New York | Boris van der Spek | 24 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Nog veel onduidelijkheid over Russische inval in Belgorod

» Republikein Ron DeSantis gaat presidentskandidatuur bekendmaken

Tot tweeduizend kinderen zijn sinds de jaren vijftig misbruikt

Bijna tweeduizend minderjarigen zijn sinds de jaren vijftig slachtoffer geworden van seksueel misbruik door geestelijken van de Rooms-Katholieke Kerk in Illinois. Dat schrijft The New York Times op basis van een rapport van een openbaar aanklager in de staat. Zelf heeft de kerk in Illinois altijd gezegd dat het om maximaal vijfhonderd slachtoffers ging.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Ondanks de onthulling zal het waarschijnlijk niet tot veel veroordelingen komen, zo verwacht de Amerikaanse krant. Veel betrokken daders, waaronder priesters, zijn inmiddels overleden, net als sommige slachtoffers van het misbruik. Andere zaken zijn inmiddels verjaard. Toch worden er meerdere namen in het rapport genoemd, volgens de aanklager in de hoop nog enig recht te doen aan de slachtoffers van het jarenlang verborgen gehouden schandaal.

Massaal seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk is de afgelopen decennia in meerdere Amerikaanse staten ontdekt. In april kwam aan het licht dat in de staat Maryland ruim zeshonderd kinderen waren misbruikt door geestelijken, in een periode van ruim zestig jaar. Ook elders in de wereld zijn schandalen aan het licht gekomen, met een geschat totaal aantal misbruikslachtoffers van zeker honderdduizend.

Lees ook:

Recent verschenen