Nog veel onduidelijkheid over onrust in Belgorod

© EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 24 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Republikein Ron DeSantis gaat presidentskandidatuur bekendmaken

» Massaal misbruikschandaal in Rooms-Katholieke Kerk in Illinois ontdekt

De regio werd aangevallen door onbekende groeperingen

Rusland claimt weer de controle te hebben over de regio Belgorod, waar maandag gevechten uitbraken tussen nog onbekende strijders en Russische militairen, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Ondertussen blijft nog veel onduidelijk over die aanval, waar meerdere gewonden bij vielen en die werd uitgevoerd door groeperingen die vanuit Oekraïne de grens waren overgestoken.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Zowel Oekraïne als Rusland hebben toegegeven dat de gevechten hebben plaatsgevonden, maar de landen geven tegengestelde verklaringen. Zo zegt Oekraïne dat er twee Russische rebellenbewegingen, te weten Het Legioen voor de Vrijheid van Rusland en het Russische Vrijwilligerskorps, bij de aanvallen betrokken waren. Het Legioen voor de Vrijheid van Rusland gaf de betrokkenheid zelf toe. Beide groeperingen bestaan uit Russische vrijwilligers die het naar eigen zeggen opnemen tegen het Kremlin.

Rusland kwam met een andere lezing. Zij spraken van Oekraïense militaire groeperingen die Rusland waren binnengetrokken. Onder meer Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, gaf aan dat er veiligheidstroepen richting Belgorod waren gestuurd om de verzetsstrijders te neutraliseren. Welke van de twee lezingen ook waar is: volgens internationale experts gaat het om de grootste aanval op Russisch grondgebied sinds het begin van de oorlog.

Lees ook:

Recent verschenen