Noord-Korea: Drones vliegen Zuid-Koreaans luchtruim binnen

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 27 december 2022

» Zorgen om geweld in aanloop naar inauguratie Lula

» Zeker 50 doden in VS door winterweer

Sinds 2017 voerde Noord-Korea geen dronevluchten meer uit

Vijf Noord-Koreaanse drones zijn maandag tot ver het Zuid-Koreaanse luchtruim binnengedrongen. Eén van de drones zou zelf tot de hoofdstad Seoul gevlogen zijn, schrijft de BBC. Het zou gaan om onbemande drones die niet in staat waren tot aanvalsacties, maar mogelijk ingezet werden voor surveillancedoeleinden.

Nadat de drones het luchtruim binnenvlogen, stegen meerdere straaljagers en gevechtshelikopters van het Zuid-Koreaanse leger op. Zij probeerden de drones neer te halen, maar dat lukte niet. Het is voor het eerst sinds 2017 dat drones uit Noord-Korea het luchtruim van hun zuidelijke rivalen binnenvliegen.

Volgens de Zuid-Koreaanse autoriteiten gaat het om een duidelijke provocatie. De afgelopen maanden zijn het aantal militaire acties vanuit Noord-Korea, of het gaat om dronevluchten of rakettesten, toegenomen. Zuid-Korea heeft zelf naar aanleiding van de dronevluchten een serie surveillancevluchten langs het grensgebied uitgevoerd om te kijken of er sprake is van permanente verhoogde militaire activiteit in Noord-Korea.

Lees ook:

Recent verschenen