Oud-leider Proud Boys krijgt 17 jaar celstraf vanwege bestorming Capitool

© AP

The New York Times

| New York | Boris van der Spek | 01 september 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Protest tegen VN in Congo kost aan 48 burgers het leven

» Veroordeelde MH17-verdachte wil president van Rusland worden

Biggs zou een belangrijke rol in de bestorming hebben gespeeld

De rechter in de Verenigde Staten heeft een celstraf van zeventien jaar uitgedeeld aan Joseph Biggs, een van de leiders van de extreemrechtse militie Proud Boys, omdat hij een prominente rol zou hebben gespeeld bij de bestorming van het Capitool, meldt The New York Times.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het is een van de hoogste celstraffen in de nasleep van de Capitoolbestorming: Stewart Rhodes, de leider van de eveneens extreemrechtse Oath Keepers, kreeg eerder achttien jaar.

Aanklagers hadden 33 jaar geëist tegen Biggs. Hij zou in de weken na de verkiezingen en tijdens de Capitoolbestorming een sleutelrol hebben gespeeld in de organisatie van de onrust. Eerder kregen vier andere leden van de Proud Boys ook al jarenlange gevangenisstraffen. De zeer conservatieve groep staat bekend vanwege hun steun voor Trump.

Na de Capitoolbestorming op 6 januari 2021 werden ruim 1100 mensen opgepakt. Inmiddels zijn zeker honderd mensen veroordeeld voor de bestorming, waarbij zeker vijf mensen om het leven kwamen en 140 politieagenten gewond raakten.

Lees ook:

Recent verschenen